Desi am copilarit intr-un oras de la Dunare, sau poate tocmai din cauza aceasta, nu mi-a placut pestele o lunga perioada din viata mea.
Pana pe la 22-23 ani mancam pestele doar saramura...si nu orice de saramura , ci o saramura facuta de tata buuuuuna rau. Imi ploua in gura si acum cand ma gandesc la ea. La urmatoarea vizita la ai mei, tre` sa comand o saramura :))
Candva dupa terminarea facultatii mi-am petrecut un concediu la Sulina, unde am mancat numai peste.
BTW foarte frumos la Sulina. Imi aduc aminte ca am stat la opensiune pe malul Dunarii dar mergeam la plaja la mare. O plaja inca neinvadata, pe vremea aceea, de tot felul de comercianti ambulanti. Nu stiu cum e acum, dar atunci a fost frumos. Cam atunci mi-am deschis apetitul de peste.
Baietelul meu e mai istet ( evident) si nu a asteaptat pana la 20 ani sa se bucure de peste. Ii place super mult inca de pe acum. In 90% din cazul il fac simplu, la cuptor, dar pentru astazi am ales o versiune imbunatatita. Am pregatit o plachie la cuptor, adica un fel de tocanita de peste cu legume la cuptor.
Am folosit:
1 pastrav maricel
1/2 ardei gras rosu - doar jumatate pentru ca am luat din supermarket o monstruozitate foarte mare de ardei, evidemt "100% natural" :(
2 cepe medii
2 catei de usturoi
1 borcan de rosii in bulion ( sau 2-3 rosii medii + 2 lg bulion/ suc de rosii)
10g unt
2lg ulei de masline
sare, piper, foi de dafin
Am taiat marunt ardeiul , ceapa si usturoiul.
Intr-o cratita am pus untul la foc, am adaugat cam 1/2 cana de apa calduta peste care am rasturnat legumele. le-am lasat frumos acolo sa se inmoaie. Dupa aproximativ 10 min am adaugat si rosiile in bulion, sarea, piperul si 2 foi de dafin. Apa trebuie sa fie, numai cat sa acopere legumele. Am mai lasat pe foc inca 10 min ( cratita fiind acoperita tot timpul acesta).
Le-am lasat asa la innabusit incat 10 min.
Pastravul l-am decapitat :), i-am taiat coada si l-am asezat frumos intr-un vas yena. Peste el am pus uleiul de masline si sosul cu legume.
L-am dat la cuptor cam 50-60 min la 180C dintre care primele 45min a stat acoperit.
Intentionam sa-l servesc cu mamaliga...ca orice mancare de peste care se respecta..insa piciul meu era asa infometat ca i l-am servit cu paine ( da...stiu...mi-e un pic rusine :) Imi voi rascumpara greselile maine...cu restul din plachia ramasa :)
E un fel de mancare care-mi place foarte mult..pentru noi calesc legumele in ulei si adaug la fiert niste vin alb...e o nebunie. De altfel...tati s-a cam plans ca lui nu-i mai fac mancare asa buna :))
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu