Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 8 martie 2014

Placinta / rulada cu dovleac

A trecut ceva vreme de cand nu am mai postat nici o reteta...nici nu cred ca a suferit cineva prea mult din cauza asta :) N`au ramas copiii nemancati, nu? :)

Am avut si motive ...o saptamana am fost plecata pe coclauri straine cu munca...ca sa ma intorc intr-o casa rapusa de gripa care evident ca m-a lovit si pe mine...asa ca saptamana asta am luptat cu durerile de gat , de cap, cu febra si frisoanele...chinuita :( Nici acum nu sunt foarte ok, dar , categoric, sunt mult mai bine.
Cu ocazia asta am vazut cine e barbatul in casa...baietelul :) El a dus gripa cel mai bine. Noi ceilalti, respectiv bunica, tati si eu, am cam picat lati :(

Asa ca in perioada asta nu prea mi-a stat mintea la postat retete.
Insa gripa e pe final, asa ca trebuie sa revin si eu la viata ante-gripa :)
Asa cum anuntam aici se cam cerea o reteta de placinta de dovleac, ca ratasem versiunea acesta de prezentare pentru dovleac mult iubit de fi`miu.

Nu e chiar reteta clasica de dovleac, e facuta ca o rulada pentru ca nu aveam chef sa fac foi de placinte (iar cele cumparate din comert nu-mi plac de nici o culoare).
Asadar , aveti nevoie de :

4 oua
4 lg faina
0,5 lingurita praf de copt
6 lg zahar brun
o felie potrivita de dovleac
0.5 lingurita de scortisoara

Dovleacul se curata, se da pe razatoare si se amesteca cu 4 linguri cu zahar brun si cu scortisoara.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt ( nu am folosit tava de la cuptor ca e prea mare, am folosit una care e cam la fel la lungime cu cea clasica de la cuptor dar cam la 1/2 la latime fata de cea clasica...asa ca daca aveti o tava mai mare, ajustati cantitatile) am pus dovleacul - intins bine pe toata suprafata tavii.

Albusurile se mixeaza cu cele 2 linguri de zahar ramase pana ce devin o spuma tare, apoi adaugam galbenusurile unul cate unul, faina si praful de tot.
Aluatul - care este spumos se intinde frumos peste dovleac.
Tava se lasa la cuptor, la foc potrivit (180C) aprox 25 min pana se rumeneste frumos.

Cand e gata , rasturnati rulada peste un prosop de bucatarie, scoateti hartia de copt si rulati frumos. Cand se raceste, inlaturati prosopul si taiati frumos.
Eu insa am pus prea mult dovleac ( sa nu faceti ca mine!) asa ca nu s-a rulat suficient cat sa arate ca o rulada :(

Iese o rulada foarte frageda care se pastreaza asa cateva zile, fara probleme. Am mai facut cu mere sau cu branza dulce. Preferata mea este cea cu branza.

2 comentarii: