Avand un copil care nu prea face mofturi la mancare, am putut sa incep diversificarea ca la carte - o leguma timp de 3-4 zile, apoi alta ...niciodata 2 alimente noi in acelasi timp si tot asa. Am fost constiincioasa.
Si am continuat la fel, adica tin cont sa-i dau intr-o saptamana si carne, si peste, si ficatel, si ou, si legume, si fructe, si cereale...ok nu tin un calendar in asa fel incat sa fiu sigura ca in decurs de 7 zile a mancat o data ficatel, spre exemplu, dar clar tin cont sa-i dau din fiecare.
Acesta e si motivul pentru care insist sa-i fac eu de mancare ( desi eu am crescut bine cu mancarea mamei mele si sotul a crescut bine-merci cu mancarea soacrei) - insa consider ca "eu stiu cel mai bine" :), e ceva ce vreau sa controlez eu...asa ca, desi nu mi-e foarte usor ca seara dupa ce vin de la munca sa ma pun pe bucatarit, totusi prefer sa ma ocup eu de aspectul asta.
Astazi baietelul meu a servit : "pepe!pepe!" - dupa cum striga la fiecare lingurita - in traducere libera - peste, mai exact pastrav, gatit dupa reteta de Somon la care am facut o garnitura de piure de cartof cu telina.
Este un piure foarte bun si o buna modalitate de introducere a telinei din cand in cand, care are un gust destul de puternic si nu e placuta de toti copiii. Eu stiu ca telina se introduce in alimentatia copiilor mai tarziu, dupa 8 luni, pentru ca este un aliment cu potential alergen.
1cartof
1 telina
2 lg de ulei de masline ( sau unt cat o nuca)
75 ml de lapte
sare
Se curata si se pun la foc cartoful si telina. Cum telina are gust puternic raportul trebuie sa fie de 2:1, telina sa fie cam cat jumatate de cartof. Cel putin asa am facut eu.
Initial telina mea era destul de mare, dar dupa ce am curatat-o a ramas micuta. Mai ales ca e de gradina, si nefiind tratata nu s-a pastrat atat de bine ca, cea din supermarket.
Dupa ce fierb bine legumele, se sfarama cu o lingura. Se adauga un praf de sare, uleiul de masline ( eu am pus unt, uleiul lasa un gust specific si nu prea place baietelului meu - dar clar, e mult mai sanatos cu ulei de masline) si laptele astfel incat sa iasa un piure pufos si molcut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu