Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 25 decembrie 2013

Couscous cu pui si legume

Couscous-ul este o mancare care-mi starneste amintiri placute si triste de o potriva.
O asociez cu vremurile cand eram tanara studenta prin Franta, pentru ca acolo am mancat-o prima data. Si-mi aminteste si de o buna prietena care nu mai este printre noi si cu care am mancat ultima data couscous in Paris. De altfel, doar acolo am mancat couscous.
Cu siguranta sunt suficiente restaurante cu specific arabesc si la noi, unde sa se poata manca un couscous bun, dar eu nu am fost.

1 pulpa pui dezosata
unt cat o nuca
1 ceapa mica, mica
2 rosii medii
1 morcov
1/4 ardei gras rosu
1/2 dovlecel
1 cartof mic
1/4 gulie
sare
condimente: piper, oregano, turmeric, ghimbir
1 cescuta de couscous
1 lingurita ulei de masline

Pulpa de pui ( pe care eu m-am chinuit sa o dezosez) se taie bucatele mici si se pune intr-o cratita cu untul si ceapa (taiata si ea foarte fin). Cand se albeste un pic carnea se adauga 1 rosie decojita taiata cubulete mici, sarea, piperul (am pus si eu foarte putin piper) si condimentele (aveti grija cu ghimbirul ca este foarte aromat, puneti cu gija) si se lasa pe foc cam 10 min, pana se formeaza un fel de sos.
Dupa, adaugati o cana de apa calda si lasati la foc pana aproape fierbe carnea. Totul se va face la foc mic si cu capacul pus ca sa nu se evapore supa.

Cand e aproape fiarta se adauga prima transa de legume taiate fin : morcov, gulie si ardei ( merge si varza...si intentionam sa pun si varza dar am descoperit ca tati a aruncat-o pentru " ca ne incurca prin frigider").
Pentru ca am taiat legumele foarte fin nu a durat foarte mult pana au fiert si ele (cam 10-15 min) si am adaugat si restul de legume ramase: rosia decojita, dovlecelul si cartoful.
Dupa alte 10 min se opreste focul, dar se lasa in continuare cu capacul pus sa se intrepatrunda bine aromele.

Couscousul se pregateste doar inainte de a-l servi. Se pune intr-un castronel couscous-ul cu apa calda( apa trebuie sa depaseasca cu 2 degete nivelul couscous-ului) si se lasa cam 10 min sa absoarba toata apa. Apoi adaugam lingurita de ulei de masline si amestecam bine sa se incorporeze. Eventual puteti pune si un pic de sare ( eu nu am pus).

Se amesteca couscous-ul cu supa de carne si legume si se serveste cu placere.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu